Eten en drinken

De wereld van eten, koken en tafelen.

De Wereldwinkel verkoopt o.a. koffie, thee, wijn, broodbeleg, chocoladeproducten, kruidenierswaren, kruiden en suikerwaren.

Koffie.

Wij verkopen koffie van Café de Origen.

Dit is een fairtrade koffie die niet in de gewone supermarkt te koop is. Café de Origen is een kwaliteit fairtrade koffie die wordt geproduceerd door kleine boeren. De koffie groeit o.a. op de vruchtbare berghellingen in Peru, Honduras en Ethiopie. Een melange van 80 tot 90% Arabicabonen uit deze bijzondere gebieden zorgt voor de heerlijke karakteristieke smaak.

Café de Origen is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo verkopen wij onder andere:

AROMA, een heerlijke koffiemelange met een pittig aroma. De Arabica bonen geven deze koffie een vol en aromatisch karakter. De Robusta bonen zorgen voor de pittige, krachtige smaak van de koffie. Lekker op elk moment van de dag.

BIOLOGISCH, Deze natuurmilde koffiemelange bestaat uit de allerbeste Arabica koffiebonen. De koffie is gegarandeerd 100% biologisch en geproduceerd zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De koffie heeft een vol aroma en een verfijnde afdronk.

DECAF, voordat de koffie wordt gebrand, wordt allereerst de cafeine verwijderd. Ook zonder cafeine behoudt deze koffie haar lekkere aroma en krachtige smaak.

Koffiekaart:

Ben je een echte liefhebber van Café de Origen en koop je de koffie altijd bij ons? Vraag dan eens naar onze koffiekaart. Als vaste koffieklant ontvang je voor elk pak koffie (250 g.) of koffiepads één stempel. Bij een volle koffiekaart krijg je een pak koffie naar keuze gratis!

Thee:

Wij verkopen thee van Fairtrade Original. Fairtrade Original werkt nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze komen bij hen over de vloer en ze delen kennis met elkaar. Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken zij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.

We hebben een keur aan smaken in ons assortiment: Kies bijvoorbeeld eens voor de Biologische kruidenthee van kamille, lavendel, vanille en kaneel.

Begin mei staat de kamille in bloei. De kleine witte bloemen met gele hartjes laten een kruidige en bloemige geur uit de velden opstijgen. Pas als de bloemen genoeg zon hebben gezien en daardoor vol smaak zijn, worden ze geoogst en gedroogd. De kamille wordt verrijkt met lavendel en vanille uit het Uva gebergte op Sri Lanka. Het is deze rijkdom van smaken die je zult proeven!

Chocolade

We hebben twee merken chocoladerepen in de winkel: Tony’s Chocolonely en Divine.

Tony’s Chocolonely: Op 29 november 2005 wordt officieel de eerste slaafvrije chocoladereep ter wereld op de markt gebracht onder de naam: Tony’s Chocolonely.

De cacaomassa wordt sinds 2012 rechtstreeks en tegen een goede prijs ingekocht bij cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust waar Tony’s een langetermijn-relatie mee heeft. Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor langere tijd en tegen een betere prijs kwijt kunnen en het is voor ons duidelijk waar de bonen vandaan komen.

Alle 180 grams repen zijn verdeeld in ongelijke stukjes. Probeer die maar eens eerlijk te delen! Het doel? Duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld nog steeds ongelijk verdeeld zijn.

Divine Chocolade: Een favoriet in onze winkel, zo kun je deze (h)eerlijke chocolade wel noemen.

Voor de komst van Divine waren de cacaoboeren geheel afhankelijk van tussenhandelaren. Zij kochten de cacao van de boeren, maar betaalden hen pas maanden later of zelfs helemaal niet. De boeren kregen veel te weinig geld voor hun cacao en werden bedrogen met valse gewichten.

Nu krijgen de cacaoboeren van Kuapa Kokoo in Ghana een goede, gegarandeerde prijs voor hun cacaobonen en een jaarlijkse bonus. In iedere dorpsgemeenschap is een lokale vertegenwoordiger gekozen, die verantwoordelijk is voor de weging en kwaliteit van de cacaobonen en voor de betaling. De boeren hebben hierdoor zelf de controle en zijn niet meer afhankelijk van de inkopers.

Voor de komst van Kuapa Kokoo hadden de meeste boeren geen toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater of elektriciteit. Veel dorpsgemeenschappen hadden ook geen basisschool, bij gebrek aan leraren en schoolboeken. Kuapa Kokoo zet zich in voor de realisatie van deze basisvoorzieningen.

Broodbeleg etc.

Ontbijt, lunch of brunch, maak er een feestje van met de producten van Fairtrade Original.

Rijst, noedels, curry’s etc.

Maak een werelds gerecht met ingrediënten van Fairtrade Original. De basis-ingrediënten  vind je bij ons in het schap.

Nu ook bij ons verkrijgbaar: Jackfruit!
Jackfruit groeit het hele jaar door aan grote bomen in Thailand. Het is een grote stekelige vrucht die wel 35 kg kan wegen. Deze fruitsoort kun je op 2 manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge variant zit in dit blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur. Dus een prima vervanger voor vlees.
Kijk voor recepten op de site van Fairtrade Original.